הקדמה
המונחים בהם משתמשים למדידה ודווח על נתוני מחלה (בכלל) ומגיפת הקורונה (בפרט) הם חשובים. שימוש לא מדויק עלול להטעות ולגרום לנזקים כבדים – בריאותיים וכלכליים כאחד.
במאמר זה אבהיר שני מונחים המשמשים להגדרת תמותה ממחלה, ואמחיש כי המספר הגבוה של מיקרים חדשים בתקופה האחרונה מעיד כי COVID-19 היא מחלה פחות קטלנית ממה שחששו האפידמיולוגים בתחילתה.
המאמר מבוסס על נתוני המיקרים והתמותה של משרד הבריאות, ועל מאמר של Dr. Malcolm Kendrick.
Case Fatality Rate (CFR)
Case Fatality Rate (CFR) is the proportion of deaths from a certain disease compared to the total number of symptomatic people diagnosed with the disease.
שימו לב – מדובר על אנשים סימפטומטיים אשר אובחנו כחולים במחלה.
Infection Fatality Rate (IFR)
Infection Fatality Rate (IFR) is the proportion of deaths from a certain disease compared to the total number of all infected individuals, including asymptomatic and undiagnosed subjects.
כלומר, כל נשאי גורם המחלה, כולל אסימפטומטיים וכאלה שלא אובחנה בהם המחלה הנידונה.
שלבי המגיפה
שלב ראשון
בתחילתה של מגיפת הקורונה, בגל הראשון שלה, נבדקו אנשים סימפטומטיים בלבד. רובם אושפזו ורבים מהם מתו.
ברובו של חודש אפריל 2020 היה סגר מלא (פסח, יום העצמעות). לאחר הסגר, בתאריך 2 במאי היו על פי נתוני משרד הבריאות 16,185 מיקרים, ומספר המתים עמד על 229. שבועיים לאחר מכן, בתאריך 16 במאי היה מספר המיקרים 16,608 ומספר המתים עמד על 268.
סביר להניח כי בשלב זה ניבדקו אנשים סימפטומטיים בלבד על פי הגדרת CFR, לכן ניתן לחשב את CFR לתקופה זו:
CFR = (268 – 229)/(16608 – 16185) ≅ 9.2%
שלב שני
כחלוף הזמן גדל מספר הבדיקות, ונבדקים גם אנשים שאינם סימפטומטיים, או שהם בעלי סימפטומים קלים, אשר אינם חולים ב-COVID-19 ("קורבנות" המחקרים האפידמיולוגיים).
אדם אסימפטומטי, או בעל סימפטומים קלים, אשר אובחן כחיובי בבדיקת RT-PCR איננו case כהגדרתו בביטוי ל-CFR, אלא נשא של הוירוס, כלומר infected כהגדרתו בביטוי ל-ICR (בכל רגע נתון אנחנו נשאים של אלפי זנים של חיידקים ווירוסים, אך איננו חולים כלל).
על פי נתוני משרד הבריאות בתאריך 6 בספטמבר היה מספר המיקרים 129,349 ומספר המתים עמד על 1,010. שבועיים קודם לכן, בתאריך 23 באוגוסט היה מספר המיקרים 102,380 ומספר המתים עמד על 834. בשלב זה חלק גדול מאד מהניבדקים הם אסימפטומטיים או בעלי סימפטומים קלים, ולכן ניתן לחשב את ה-IFR לפרק זמן זה:
IFR = (1010 – 834)/(129349 – 102380) ≅ 0.65%
ה-CFR/IFR המשולב (לא ניתן להפריד ביניהם כאשר מתבוננים על פני כל התקופה) מתחילת המגיפה עד לתאריך 6 בספטמבר הוא
CFR/IFR = 1010/129349 ≅ 0.78%
דיון
ככל שחולף זמן ומתרחבת רשת הבדיקות, מתרחש תהליך של מעבר מחישוב של CFR לחישוב של IFR. וכפי שניתן לראות, IFR היום נמוך בסדר גודל מערכו של ה-CFR בשלב הראשון של המגיפה.
IFR הוא הערך החשוב מבין השניים, מפני שהוא נותן הערכה טובה של התמותה הצפויה מהמגיפה בטווח הארוך. מאחר שגם כיום רק חלק קטן מהאוכלוסיה נבדק, ניתן להניח כי ה-IFR נמוך במידה ניכרת מהמספר שחושב לעיל, וצפוי שהוא ימשיך לרדת.
מסקנות
את המסקנות הנובעות מנתונים אלה יסיק כל אחד בעצמו.
דעתי האישית היא כי:
- אופן הצגת מספר "המיקרים" החדשים היומי הוא מוטעה ומטעה, מפני שהוא איננו עושה את ההבחנה החשובה בין infection לבין case
- הטלת סגר מלא הוא צעד שגוי אשר התועלת הרפואית שלו מוטלת בספק, בעוד הנזקים הכלכליים והחברתיים עלולים להיות כבדים מנשוא לאוכלוסיות רחבות
- אין זה פוטר איש מאיתנו מהקפדה מלאה על הנחיות משרד הבריאות