הקדמה
במאמר קצר זה אני מציג את נתוני ה-IFR בישראל, מידת השינוי שלהם, ואני מסיים בביקור קצר של נתוני היעילות של חיסון Pfizer כפי שהוצגו על ידי החברה.
IFR
ההגדרה של מדד ה-IFR היא:
Infection Fatality Rate (IFR) is the proportion of deaths from a certain disease compared to the total number of all infected individuals, including asymptomatic and undiagnosed subjects
על פי הגדרה זו, בתאריך 11 בינואר 2022 היה ערכו IFR = 0.53%. בתאריך 19 בינואר היה ערכו IFR = 0.41%.
שינוי זה ניתן להציג בשתי צורות. הצורה הראשונה:
רוצה לומר, ה-IFR ירד ב-23%. בצורה זו אנחנו מציגים את השינוי היחסי בגודל הנמדד. זהו שינוי משמעותי מאד תוך 8 ימים.
הצורה השנייה:
בצורת הצגה זו ה-IFR ירד ב-0.12% בלבד. זהו השינוי המוחלט של הגודל הנמדד. כמה "עלוב" לעומת השינוי היחסי (פי 200 פחות) אבל כמה נכון. זוהי צורת ההצגה המשמעותית היחידה, במיוחד במצבים של שכיחות (prevalence) נמוכה.
אם אני בעל עניין (כמו חברת תרופות) אבחר להציג את השינוי היחסי. שינוי של 0.12% לא עושה רושם על איש, אבל 23% זה כמובן שינוי "רציני".
וזה מביא אותי לנושא השני – היעילות של חיסון Pfizer.
יעילות חיסון Pfizer
בתאריך 21 בדצמבר 2020, לאחר נוהל מזורז של ניסויים קליניים, פרסמה חברת Pfizer את נתוני היעילות (efficacy) של חיסון ה-mRNA שלה נגד Covid-19 (הקורונה) כדלהלן:
החיסון בטוח (יש לי בטן מלאה על טענה זו – על כך בהזדמנות אחרת) והיעילות שלו היא (97.6 – 90.3 CI 95%) 95%. החברה "שכחה" להדגיש כי מדובר בירידת סיכון הדבקות יחסי, בעוד שירידת סיכון ההדבקות המוחלט הינה 0.84% בלבד.
מומחי הבריאות בארץ (וכל אמצעי התקשורת) מיהרו להדהד ללא הרף נתונים אלה. מאז קיבלנו חיסון ראשון, חיסון שני, בוסטר ראשון, ובוסטר שני. אני לא יודע אם שמתם לב, אבל בשבועות האחרונים מדברים על החיסון כמונע תחלואה קשה ולא כמונע הדבקות (כן, אומיקרון – אני יודע).
גילוי נאות – אינני מתנגד חיסונים. קבלתי את כל החיסונים והבוסטרים. אבל אני מתנגד בחריפות לפרסומים מגמתיים ולחוסר הכנות של כל המומחים והמדווחים למיניהם שאינם מציגים לנו תמונה מדויקת.כמו כן יש לי השגות משמעותיות על הטענות בדבר בטיחות החיסון לטווח ארוך (במיוחד לילדים) – על כך בהזדמנות אחרת. |